14215,79%0,33
42,84% 0,06
50,65% -0,05
6179,38% -0,20
10014,28% 0,39
Birçok hastalığın temelini oluşturan beslenme bu mevsimde büyük bir problem haline gelen enfeksiyon hastalıklarının da önüne geçmek ve sağlığın korunması için esastır.
Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği bulunan A ve C vitamini gibi antioksidan bakımından zengin olan havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış ayı meyvelerinden olan portakal mandalina gibi meyvelerin tüketimi de oldukça önemlidir.
A ve C vitamininin yanı sıra E vitamini de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkili olup soğuk algınlığı ve enfeksiyona karşı vücut direncini arttırmaktadır. Yeşil yapraklı sebzeler başta olmak üzere ceviz fındık gibi yağlı tohumlarda bolca bulunmaktadır.
D vitamini de bağışıklık sistemi üzerinde önemli rol oynamaktadır ancak ülkemizde çoğu insanın d vitamini düzeyleri düşük seviyededir.D vitamini besinlerde çok fazla bulunmamakla birlikte başlıca kaynağı güneş ışınlarıdır.
D vitamininden en iyi faydalanmanın yolu ise dirseklerden ve dizden aşağısını günlük 15 dakika kadar güneş ışığına tutmaktır. Ancak unutulmamalıdır ki evimizin camlarının arkasından aldığımız güneşin d vitaminine hiçbir katkısı yoktur.
Özellikle kış aylarında güneşten faydalanmak oldukça güç hale geldiğinden besin desteği olarak d vitamini alınabilir. Balık da D vitamini için oldukça önemli bir kaynaktır.
Ayrıca prebiyotik besinlerden olan soğana, sarımsağa, meyvelere, yağlı tohumlara kurubaklagillere; probiyotik besinlerden olan kefir, yoğurt ayrana soframızda yer vermek bağışıklık sistemini olumlu etkiler. Daha çok ev içerisinde vakit geçirdiğimiz bu aylarda basit şeker (saf şeker ve şekerli besinler) yerine tam tahıllı ürünlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.
Özellikle kış aylarında hareketsizlik nedeni ile artan sindirim problemlerinin önüne geçebilmek için posa içeriği yüksek kurubaklagiller tüketilmesi ve düzenli fiziksel aktivite yapılması önemlidir.
Yusufcan Ustaoğlu
DİYETİSYEN